Voedingsconsult.

Hoe ziet een voedingsconsult er uit.

Om tot een goed voedingsadvies te komen gaan we beginnen met het verzamelen van de benodigde gegevens.

Om te beginnen wil ik alles van uw paard weten zoals leeftijd, ras en geslacht en indien mogelijk het gewogen gewicht. Is het huidige gewicht van uw paard niet bekend, dan gaan we deze samen meten. Hiermee kunnen we dan de body condition score bepalen.

BCS kaart
Body condition score kaart

Dan gaan we kijken naar wat voor training uw paard krijgt, hoe lang staat hij of zij in de wei of paddock en wordt er bijgevoerd in de paddock of wei?
En verder wil ik van u graag weten wat, hoeveel en wanneer uw paard eet. En daarmee bedoel ik dat ik dit in kilo’s of grammen gemeten wil weten. Een halve schep muesli heeft tenslotte een heel ander volume dan een halve schep sportbrok. Ook de hoeveelheid hooi die wordt gevoerd gaan we wegen. Hiervoor gebruik ik een kofferweger en een hooinet. De kwaliteit van het ruwvoer wordt beoordeeld en indien aanwezig zullen we de ruwvoeranalyse bespreken.
Indien er geen ruwvoeranalyse is van het hooi, adviseer ik altijd om deze uit te laten voeren.
Een pakket voor een basisanalyse kan je hier bestellen.

Alle verzamelde gegevens neem ik mee naar huis. Hiermee ga ik aan de slag om een berekening te maken. Hierbij bereken ik eerst wat hij op dit moment binnen krijgt en of dit voldoet. Daarna ga ik aan de slag met aanpassingen om een rantsoen te bepalen die optimaal bij UW paard past. Geheel passend bij de eventuele gezondheidsklachten of gebruik van uw paard. Het advies krijgt u vervolgens per mail toegestuurd.


Als uw paard te maken heeft met overgewicht en moet afvallen, gaan we hier een passend traject voor opzetten. Dit om te voorkomen dat uw paard te snel of te langzaam gaat afvallen.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen.