Wat is osteopathie?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische manuele (handmatige) behandelwijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in beweeglijkheid van gewrichten en weefsel in het algemeen.
Het doel is de gezondheid van het paard te optimaliseren.

Osteopathie baseert zich op het concept dat een paard als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is. Structuur en functie beïnvloed elkaar wederzijds via vasculaire, neurologische, lymfatische en biomechanische weg. Dus via alle bloedvaten, zenuwen en zenuwbanen, lymfesysteem en alle spieren, gewrichten en beenderen.
Deze systemen werken samen om het lichaam gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan.
Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest.

Een osteopaat benadert het lichaam daarom als 1 geheel (holistisch). Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken.
Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Een osteopaat werkt uitsluitend met de handen. Er worden geen medicijnen of apparaten gebruikt. Er wordt los gemaakt wat los hoort te zitten en helpt zo met zachte handgrepen het lichaam zichzelf te herstellen.

Een osteopaat is geen vervanger van dierenarts of medisch specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is verwijst een osteopaat door.